>4zr33n;
A
B
O
U
T

M
E
H
E
L
L
O

M
E

H
I
S
T
O
R
Y




H
O
M
E

FOLLOWERS CODE :)
25 December 2012 | 8:26 PM | add a comment | 0 comments

ade sis tnye mcmne nk buat followers tu. memandangkan google friend connect tu dh x wujud lg dh. 
manalah pndai  buat tutorial, nie just ajarkan je okay :)

1. siapa yang guna classic template/ blogskin semua mohon backup dulu template code korang. copy la kt word ke text document ke, okay?

2. tukar blogger template korang kpd template designer. maksudnya, ubah balik pada yg modern punya blog template tu.

3. after that, save dulu. pergi blog korang yg guna template designer tadi tu, tekan Ctrl+u ataupun view page source
4. tekan Ctrl+F then korang search nie :
var skin = {};

takpun, kalau x jumpe, korang cari nama followers korang.. means, kalau korg letak SWEET FOLLOWER, korg cari benda yg sme. paham x?

4. jumpe x? then scroll atas sikit, ade div id tu kan? copy okay. pastu kebawah sikit, kan ade site tu kan? korang copy jugak okay.

5. okay sekarang kita masukkan ayam yang dah diperap tadi. #eh. HAHA. okay tak lawak, abaikan.

2 code tu je yg korang kene kopi copy. paham x? mcm tak phm je aek. okay takpe teruskan.
 kalau tak paham mana satu yg kene copy tu, korang tgk followers code bawah nie, okay? maybe boleh paham sikit.  
nie code followers tu :

<center><!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-4554940474299277895" style="width:180px;border:1px dashed;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FONT_FAMILY'] = 'Century Gothic';
skin['FACE_SIZE'] = '15';
skin['BORDER_COLOR'] = '#FAFAFA';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#2E2E2E';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#BDBDBD';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#FAFAFA';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#E6E6E6';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = 'transparent';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#E6E6E6';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#E6E6E6';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#D8D8D8';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#BDBDBD';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#BDBDBD';
skin['NUMBER_ROWS'] = '4';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-4554940474299277895',
   site: '04110321704822390192' },
  skin);
</script></center>

6. now tukarkan nombor div id & site yang sudah di copy tadi tu.


div id tu kan ade 2 kan? code yg sme je k. jgn pening kepala nk tukar lain2 plak. k. ha yg lain tu korg bole tukar ikot citarasa sendiri, secukup rasa. okay. 


siap dah. tak paham, tnye okay :)
 
DONE. and jangan lupa pulak tukar semula blogskin yg korang pakai tadi.


Older Post | Newer Post





Designed By Azreen Ahmad | 2012 4zr33n.blogspot.com