>4zr33n;
A
B
O
U
T

M
E
H
E
L
L
O

M
E

H
I
S
T
O
R
Y




H
O
M
E

tutorial buat doodle guna photoshop part 2 (warna)
04 October 2011 | 3:11 PM | add a comment | 3 comments
ok nie utk warnakan pulak k! :)

p/s : aku tak hebat. tp cuma nk berkongsi je dgn kwn² :)


*1st, bukak gambar yg dh save td tu.

then, kalau nk buat pkai shawl harimau, harikau ke haritau ke, (merepek) ape2 corak lah kan, buat mcm nie

buat layer dulu, layer yg baru buat tu , yg ade appear kt kotak sebelah kanan bawah tu, move kan ke bawah sekali. yg penting layer pic korg td tu yg ats sekali k :)

FILE > OPEN > CHOOSE > CTRL+A > CTRL+C > GI KAT GAMBAR DOODLE KORANG , THEN CTRL+V. ok nt dye jd cmnie. << cara nie kalau image td tu bkak kt new tab mcm aku pnye nie.



then g kt erase tool,


padam yg tak berkaitan k. mcm bawah nie.. dh siap! eh, menakotkannye~!!!!!!!!!!!! hahahaha
blom siap lg, dlm muke tu padam sekali :)


hah! jadi mcm nie.

pastu buat layer lain, (new layer) utk warnakan muke pulak. nie pown drag layer baru g kt bawah sekali k.


kalau dh siap warnakan muka dia, buat last new layer. tapi nie letak atas sekali. kira takyah drag ke bawah lah k.

sempurnakan lah mata dye, pkai blusher sikit, ok! tu semue gune brush. hehe

ok tu dh siap dh, nie hasilnye

ok then korg boleh lah tmbah pape lg. ok!! (doodle nie utk kwn aku, liyana rosali :) )


p/s : malas nk edit balik letak copyright ape semue. nk copy, copylah. creditkan sikit lah ye nme gua. :) haha
*cehh budak nie bajet ade org nk copy doodle buruk dye -.-''

okbai. tak paham boleh tnye. :D

Labels:

tutorial buat doodle guna photoshop part 1 (lukis)
nie khas utk kwn baek aku Cik Nerty.. nah, amek!!

tuto nie pnjg, so siap sedia skrg.

pegi bkak Photoshop sekarang! haha. *nada memaksa

tekan gambar utk tumbesaran otak, -..-'

*at first, create new



pilih pen tool

buat dua(2) titik kiri dan kanan. nt timbul garis tu



g kat pentool td, click add anchor point tool


tekan kat tengah2 garisan tadi


then tarik point tadi kebawah

adjust kiri dan kanan titik titik tu okayy :)



eh mana pulak gambar stroke path aku nie!! ok takpe. guna je gmbar yg nie. hahaha. dh siap adjust bende alah tu, right click kat gambar td n tekan STROKE PATH

then pilih BRUSH   warning!!! >>>> (sebelum tu, kena pegi adjust brush dulu. saiz brush, 5px. tau! okay, warna brush tu suke hati k. )

ok sambung, buat yg lain plak k..

jadilah mcm nie. :)

nak buat mata, adjust lah saiz brush tu, jadi mcm besar sebesar mata dodol tu. pastu tekan sekali kt bawah kening dye tu, n dye akan jd tadaaaa! sebiji mata. -.-'' then korg boleh tambah kejernihan mata tu dgn buat titik kecik, guna brush tu jugak. cuma adjust saiz je.


ok dah siap! boleh save as dh :)

save as PNG tau..



ikuti kisah selanjutnya di tutorial part 2 :)

Labels:

orang buat doodle, aku mesti lah nk buat jugak !
03 October 2011 | 2:18 PM | add a comment | 2 comments
hahahaha, bajet dow? ha tanak ckp byk, meh tgk hasil kerja jari² aku yg tembam² nie. haha



hahaha, kalau korg perasan, aku terOVER NYAH kau sapu blusher kt pipi dye. hahaha. sorry lah budak, aku dh save kau, bru prasan yg pipi terlebih merah dh smpai kena shawl. hahaha. pastu colour pun ade terlebih², nie kalau masuk tadika mesti ade budak gelakkn sbb warna terlebih garisan. ape daaaaaaa -.-'



amacam doodle i? bolehlaaaaaaah.... kan? hahah *cubaan menyedapkn hati sendiri ye disini :)

kalau rajin boleh komen :)

Older Post | Newer Post





Designed By Azreen Ahmad | 2012 4zr33n.blogspot.com